Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hvornår skal man tage profit?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Hvornår skal man tage profit?

  Hvornår man skal tage profit er et emne jeg gerne vil have drøftet her.

  Specielt fordi det er en af mine svage sider. F.eks. har jeg i nogle år holdt Skako. Jeg har et GAK på 37 i aktien, og har siden jeg handlede den sidst set den stige til kurs 145, og siden set den falde tilbage til lukkekursen i dag på 39,10. Set i bagklogskabens ulideligt klare lys burde jeg naturligvis have have taget profit i aktien.

  Et muligt svar kan måske findes i noget jeg egentligt ikke købte som en investering: I starten af 2016 købte jeg lidt bitcoin. Jeg mener ligesom dengang ikke at bitcoin er en god investering (for risikabel), men jeg købte dem for at lege med at bruge dem som betalingsmiddel, da betalingsmidler i mange år har haft min interesse. Jeg fik dog ikke tid til at lege med de bitcoin jeg havde købt, og da kursen senere steg blev det lidt et problem for mig: Jeg havde mere værdi i bitcoin end jeg realistisk kunne bruge til at lege med. I sommeren 2017 var de så meget værd, at jeg lavede en strategi.

  Min strategi var simpel: Jeg havde et maksimalt beløb i kroner, som jeg mente at kunne lege med bitcoin for. Hvis værdien af mine bitcoin kom væsentligt over beløbet ville jeg bruge nogen af dem, så jeg igen kom ned på beløbet. Den strategi gjorde, at jeg i andet halvår 2017 endte med at afhænde de fleste af mine bitcoin, da kursen kom ind i en boble. Og da boblen brast i starten af 2018 var jeg godt tilfreds.

  Men hvordan bestemmer i andre her hvornår og hvordan der skal tages profit?

 • #2
  Rationelt set burde jeg selvfølgelig ikke gå op i min GAK når jeg tænker på at sælge. Kun om aktiens værdi er overskredet, samtidig finder jeg dog at voldsomme bevægelser (+10% opad / nedad) generelt er gode tidspunkter at sælge/købe - især i mindre likvide aktier. Oftest er prisen skudt lidt over, fordi indgangen i aktien har været lidt trang.

  I likvide aktier sælger jeg generelt baseret på ideen om hvorvidt min hypotese er "brudt".

  Skako er interessant. Hvis du orker, ville jeg gerne høre din mening om den i en separat tråd. Jeg har selv ejet lidt, interviewet management og kender nogle af aktionærerne i aktien.

  Comment


  • #3
   Lyt til maven. Stigningsgrundlag, selskab, kaffegrums, dårligt knæ og mange andre faktorer spiller ind når profitten skal hives hjem. Umuligt at sætte tal på og bruge andres tilfældige tal og erfaringer.
   Et godt win-win tip som har skabt glæde og ro i sind her i lejren er at reducere beholdningen 50% i et selskab der over en periode har performet langt bedre end markedet og som pludselig fylder for meget i depotet

   Comment


   • #4
    Jeg tager aldrig gevinst. Aldrig. Jeg vil ikke være ham, der solgte Microsoft, Altria, Amazon etc for mange år siden, efter at have lavet 100 procent på den. Jeg var bl.a. ham, der købte Vestas i kurs 24,8 og solgte på kurs 78 fordi jeg netop tænkte i at tage gevinsten.

    Du har kun brug for at have ret én gang i dit liv for at blive stinkende rig, hvis du i øvrigt undlader at sælge aktien undervejs indtil målet er nået.

    Jeg har et par i depotet, som jeg har store forventninger til.

    Generelt betragter jeg pengene som afskrevet idet jeg investerer i en aktie, og går ind til investeringen med den holdning, at jeg forhåbentlig aldrig kommer til at sælge den.

    Jeg har solgt to gange henover de sidste to år, begge gange for at lave tax loss harvesting og genkøbe positionen.

    Comment


    • AktieDebatAdmin
     AktieDebatAdmin commented
     Editing a comment
     Det lyder interessant ift. de aktier som du har høje forventninger til.

     Giver du tickers ud, eller er de hemmelige? Jeg ville især være interesseret i de lidt mindre aktier du ejer.

   • #5
    Der er kun en af dem, som er lille. Det er et lille finsk selskab ved navn Admicom. Jeg kan godt skrive en lille intro til selskabet, når jeg er hjemme fra ferie igen.

    Den anden er Ultra Beauty, som jeg har haft længe.

    Jeg læste for noget tid siden en artikel om en gammel amerikansk dame, som da hun var helt ung, købte en lille slat Kellogg's aktier. Hun anede ikke at hun var mange millionær, og havde været det i mange år, før nogen gjorde hende opmærksom på det.

    Man skal kun ramme rigtigt en enkelt gang, og ellers holde fingrene fra salgsknappen, for at blive ualmindelig velhavende. Det er en meget interessant tilgang i mine øjne, og når vi ved at den helt lange trend er op, og at 90 procent af opturen kommer på 10 procent af tiden, er jeg som regel næsten altid fuldt investeret og sælger stort set aldrig. Det har fungeret ganske glimrende siden jeg lavede min nuværende model.

    Comment


    • AktieDebatAdmin
     AktieDebatAdmin commented
     Editing a comment
     Det ligger ret godt op ad bogen '100-baggers' af Chris Mayer som undersøger samme fænomen du omtaler. Her er en blog-form introduktion til folk der kunne være interesserede i dit 'take' (som jeg forstår det):

     https://www.woodlockhousefamilycapit...nd-100-baggers

    • PMPirate
     PMPirate commented
     Editing a comment
     Du har ret, for det var især en lille investering på omkring kr. 9.000 i en unoteret aktie, som gav mig min nuværende formue. Jeg kom ind på det rette tidspunkt, var i en årrække aktiv investor for at hjælpe virksomheden med at vokse, og solgte for et par år siden omkring 2/3 af min beholdning - med en gevinst på over 1000 gange min oprindelige investering.

     Det er nok også årsagen til, at jeg har lidt svært ved at tage profit, som jeg har skrevet om her. Man skal passe på med at sælge vinderne, for det er svært at vide hvor langt de kan komme op.
     Last edited by PMPirate; 10-24-2019, 08:57 PM.

   • #6
    Hold da op, det er jo et fantastisk afkast. Men som jeg forstår det, spillede du åbenbart en aktiv rolle i selskabet eller hvordan ?

    Comment


    • PMPirate
     PMPirate commented
     Editing a comment
     Ja, jeg spillede i en årrække en aktiv rolle i selskabet. Jeg havde en god forretningsmodel, og brugte et par år på at finde en god virksomhed, som kunne udnytte den. Og da jeg havde fundet virksomheden blev jeg ansat, men krævede at få en ejerandel på syv procent. Dengang var det en lille lokal dansk virksomhed med fire medarbejdere, og i dag er det en verdensomspændende eksport-success med over hundrede medarbejdere.

     Jeg har aldrig været interesseret i ledelse, og har derfor afholdt mig fra at tage positioner med ledelse eller bestyrelsespladser. En enkelt gang stillede jeg op til bestyrelsen i selskabet, men det var mest for at presse den daværende bestyrelsesformand, som jeg på det tidspunkt ikke syntes gjorde sit job godt nok. Jeg blev heldigvis ikke valgt, men presset gjorde at han begyndte at gøre et langt bedre arbejde.

     Min rolle som aktiv investor har været fra bunden af selskabet og som medejer. Her har jeg flere gange hjulpet til at dreje virksomheden ind på rette kurs hvis jeg så potentielle problemer. Og det har fået ledelsen til at stole på mig. Så der da kom en god køber til selskabet var jeg den første menige medarbejder der blev informeret. Det var mere et spørgsmål fra CEO, om jeg synes det var en god ide at sælge på denne måde, hvad jeg måtte fortælle jeg synes det var.

     I dag er jeg stadig ansat i virksomheden, selvom jeg er gået langt ned i tid. Men da det stadig efter salget af 2/3 af mine aktier er min største investering, vil jeg gerne følge virksomheden tæt. Min løn fra virksomheden i dag er småpenge, og min fortsatte ansættelse er især fordi jeg stadig ejer over en procent af virksomheden (og fordi jeg har interessante funktioner i mit ansættelsesforhold).
   Working...
   X